Tagtik

Niet 'di-eten' maar juist eten

Je lekker in je vel voelen, een fit en gezond lichaam, geen dipjes meer … Wie wil dat niet?

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het grootste deel van de uitdagingen op gezondheidsvlak te wijten zijn aan slechte voedingsgewoontes. Belangrijk is een langetermijnvisie op voeding te hebben waarmee je resultaat behaalt; het kan met deze gouden tips!

Eet regelmatig
Start de dag met een evenwichtig ontbijt! Jouw lichaam is als een motor; krijgt die geen brandstof, dan gaat die minder goed rijden. Zo werkt ook de verbranding van je lichaam. Het ontbijt overslaan zorgt ervoor dat we ons hongerig gaan voelen in de ochtend. Krijgt jouw lichaam onvoldoende binnen, gaat het makkelijker stockeren. Het gaat er dus nooit om minder te gaan eten, maar op het juiste tijdstip om zo je lichaam vetten te laten verbranden.

Drink voldoende water
Water regelt de lichaamstemperatuur, helpt je voeding om te zetten in energie, regelt je lichaamsprocessen. Per 30 kg lichaamsgewicht zouden we 1 liter water moeten binnen krijgen.

Eet eiwitrijk
Wanneer je te weinig eiwitten eet, daalt je energiepeil, word je hongerig, verlies je spiermassa …
Zeker sporters moeten een voldoende dosis eiwitten opnemen.

Koolhydraten heb je ook nodig
Koolhydraten zijn de brandstof voor ons lichaam en geven ons energie.
Het is niet goed om koolhydraten volledig te schrappen uit ons voedingspatroon. Belangrijk is wel om de goede koolhydraten te kiezen; meervoudige koolhydraten bevatten vezels en andere voedingsstoffen, maar minder suiker dan de enkelvoudige koolhydraten. Ze geven tevens een lang verzadigd gevoel. Je vindt ze in: zoete aardappel, volkorenpasta, havermout, kikkererwten, quinoa, speltbrood, zilvervliesrijst …

Rust voldoende
Rust is van essentieel belang voor het lichaam. Ieder lichaam heeft minimum 7 uur slaap nodig.
Tijdens de slaap herstelt het lichaam en wordt er meer groeihormoon geproduceerd. Dit hormoon is van essentieel belang voor een vitaal leven. Slaap bevordert tevens je immuunsysteem. Wanneer je moe bent heb je ook meer de neiging om (ongezond) te gaan eten.

Beweeg meer
Bewegen verbetert je tonus en spieren en algemeen ook de kwaliteit van je leven.
Maar vergeet niet: 80% van je resultaat ligt bij voeding en 20% bij beweging!

(Skwadra by Tagtik/Source: Feel Good coach Ilse/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren