Tagtik

Slank … of toch liever sterk?

Een sterk en gespierd lichaam, wie wil dit niet? Het schoonheidsideaal van vrouwen om slank te zijn is voorgoed verleden tijd en hebben we al lang losgelaten. Het draait nu al een lange tijd om een fit en gespierd lichaam.

Moeten vrouwen nu krachttraining gaan doen en er dan uitzien als een bodybuilder?

Wanneer je aan krachttraining gaat doen, word je als vrouw niet ineens enorm gespierd. Je krijgt er wel een fit en strak lichaam van en afhankelijk van hoeveel je traint, worden je spieren ‘zichtbaar’. Tevens is het ideaal om wat kilo’s kwijt te raken; afvallen door krachttraining in combinatie met gezonde voeding is juist erg gezond! En hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën je verbrandt.

Heel wat mensen voelen zich goed bij een wandeling, een fietstochtje … Is sporten, veel bewegen en genieten dan niet oké?

Topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck, die onder andere olympisch kampioene Nafi Thiam begeleidt en weet hoe hard het werken is: "Gezonde voeding en beweging krijgen meer aandacht. Dat is nodig zeker als je kijkt hoeveel Belgen er overgewicht hebben. Verder spelen sociale media eveneens een grote rol in de evolutie van mager naar atletisch. Er is een steeds groter groep recreatieve sporters die erg bezig zijn met hun gezondheid, en bovendien delen tal van bloggers – de zogenaamde ‘fitfluencers’ – online hun tips, tricks, recepten en trainingsschema’s, waardoor het toegankelijk wordt."

Hoe begin je nu aan die krachttraining? Lees eerst deze belangrijke tips:
-geleidelijk: begin niet opeens meteen zware training maar bouw rustig en geleidelijk op. Om blessures te voorkomen is een warming up en cooling down belangrijk.
-gezond voedingspatroon: eet veel eiwitten en vermijd koolhydraten. Eiwitten zitten bv. in kip, eieren, noten, bonen, Griekse yoghurt, vis, plantaardige vleesvervangers.
"Als je op oudere leeftijd begint met krachttraining heb je nog meer eiwitten nodig dan jonge sporters, omdat je van nature meer spiermassa verliest als je ouder wordt", benadrukt Stephanie Scheirlynck.
-informatie: doe kennis op over krachttraining en voeding. Je vindt voldoende hierover op internet. Je kan natuurlijk ook steeds een professional of ervaringsdeskundige raadplegen. Een personal trainer kan je met zijn of haar deskundige begeleiding heel veel progressie doen maken.
-motivator: zoek een partner, bijvoorbeeld bij jou in de buurt, die wil meedoen. Op die manier blijf je elkaar motiveren

Scheirlynck: "Vrouwen maken moeilijker spiermassa aan dan mannen. Maar dat betekent niet dat het als vrouw niet lukt om spieren op te bouwen. De aanhouder wint. En nu weten we precies hoe we dat moeten doen. Kennis is kracht, zeg maar. En een portie doorzettingsvermogen, natuurlijk."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren