Tagtik

Stop met ‘mind readen’

“Hij kijkt zo boos”, “hij lijkt het niet te snappen”, “waarom antwoordt hij niet op mijn berichtje?” … Op al deze vragen verzint ons brein non-stop antwoorden. Het is echter raadzaam om te stoppen met obsessief gedachten te lezen, met ons te verplaatsen in de gedachten en de emoties van de andere.

Ergens zijn we allemaal gedachtelezers. Sommigen zijn hier zelfs, al dan niet bewust, de hele dag mee bezig. Met al dat gepieker loop je het gevaar om jezelf wat kwijt te raken.

Prof. Frank Van Overwalle, expert in de sociale psychologie en de sociale neurowetenschappen en verbonden aan de VUB, vertelt in Goed Gevoel: “Eigenlijk komt mindreading voort uit het leren begrijpen van de ander. Dat is belangrijk in relaties: wanneer we elkaar niet snappen, dan worden conflicten alleen maar groter. Communicatie is de sleutel. Alleen door rechtstreeks met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we het gedrag van de ander voorspellen en verklaren.”

Zo word jij een betere mindreader

Let op lichaamstaal
Kijk naar elkaar want onze lichaamstaal en gelaatsuitdrukkingen verraden veel.

Luister actief
Zwijg, stel vragen, vat regelmatig samen wat de ander zegt, maak duidelijk dat je hem of haar begrepen hebt.

Vertel na
“Jij hebt dit meegemaakt en daardoor denk en voel jij dus dit …”
Zo ga jij jezelf beter inleven in de ander.

Hou indirecte communicatie kort                                                                                                                                                                           Hou berichten via e-mail of sociale media kort, zodat er geen twijfel bestaat over je bedoelingen.
Gevoelige onderwerpen bespreek je face to face. Dan kan je met elkaar in dialoog gaan, en worden misvattingen vermeden.

(Skwadra by Tagtik/Source: Goed Gevoel/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren