Tagtik

Zo start je een leven als optimist

Sla jij soms ook wel eens het journaal over de laatste tijd? Word jij ook ongelukkig van al het negatieve nieuws in de media? Hunker jij ook naar meer positieve nieuwsberichten? Dan ben je niet alleen! Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat mensen ongelukkig worden van het journaal. Dit komt omdat we steeds de neiging hebben om ons te focussen op wat er slecht gaat. Maar er is goed nieuws: optimisme kan je leren!

Onze aanleg voor optimisme is wel degelijk voor vijftig procent genetisch bepaald. Slechts tien procent zou beïnvloed worden door omstandigheden zoals je inkomen, je carrière enz. Er blijft dus veertig procent over die je zelf in de hand hebt!
Leo Bormans, Vlaams ambassadeur voor geluk en levenskwaliteit en schrijver van het wereldberoemde The World Book of Happiness, benadrukt in Goed Gevoel dat je de keuze voor een positief leven zelf in de hand hebt. "De intentie ligt bij jou, bij de manier waarop je naar de dingen kijkt en bij de activiteiten die je onderneemt. Een pessimist concentreert zich op wie hij is, een optimist concentreert zich op wie hij kan worden. Want iedereen maakt in zijn leven hoogtepunten en dieptepunten mee. Het is aan jou om te beslissen of je accent legt op angst en verdriet of op blijdschap en dromen. Het goede nieuws is dat we onszelf kunnen trainen in de ontwikkeling van een positieve mindset." Optimisme is dus maakbaar.

Tips voor meer optimisme
-maak werk van jouw interpretatie van de realiteit
Leo Bormans: "Begin bij het benoemen van de positieve dingen die zich voordoen in je leven, en erken je eigen aandeel erin. Wees daarbij niet te bescheiden. Met simpele oefeningen kan je je geest trainen om de dingen positief te bekijken."
-wees dankbaar voor de dingen om je heen
"Geluk ontstaat niet door dingen te krijgen die je nog niet had, maar door te erkennen en te waarderen wat je al wel hebt", benadrukt Leo Bormans in Goed Gevoel.
-lach!
Leo Bormans: "Wie lacht, voelt zich vanzelf gelukkiger en straalt dat gevoel uit. Door te lachen kan je zelfs je eigen hersenen om de tuin leiden. Tijdens het lachen geven we ons lichaam een signaal dat het goed met ons gaat en helpen we onszelf en anderen om positief te blijven."

De 5 kenmerken van een optimist volgens Bormans:
-ze verwachten altijd het beste
-ze zien tegenslagen als groeikansen
-het zijn aanstekelijke mensen; het is fijn om in hun buurt te zijn
-ze stellen zich minder afhankelijk op en bouwen aan hun eigen geluk
-het zijn doorzetters die niet snel opgeven

(Skwadra by Tagtik/Source: Goed Gevoel/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren