Belgisch vlees: gesjoemel met kwaliteitslabel
Een onderzoek van Febev, de Federatie van Belgisch Vlees, heeft aan het licht gebracht dat een derde van het rundvlees met het kwaliteitslabel Belbeef dat in onze supermarkten ligt, niet te traceren is. Dat meldt VRT NWS dat het onderzoek kon inkijken.
Elk rund dat in België wordt geslacht, heeft een oornummer dat wordt vermeld in het lotnummer op de verpakking van elk stuk vlees in een warenhuis. De slachthuizen moeten verplicht het oor van elk geslacht dier bijhouden. Bij een controle met 34 stalen bleek dat maar 18 oren nog beschikbaar. Van die 18 oren bleek er maar 12 een DNA-match op te leveren met het vlees: een derde van het vlees valt dus niet te traceren.
Eerder onderzoek van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, kwam tot een gelijkaardige conclusie: 23 procent kon niet worden getraceerd in het slachthuis. In snijzalen (waar het vlees uit het slachthuis naartoe gaat) liep dit percentage op tot 38 procent, in vleesverwerkende bedrijven (de volgende stap in de keten) tot 54 procent.
(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: Belga)