Tagtik

Recordaantal transgenders melden zich aan bij UZ Gent

In de eerste negen maanden van dit jaar hebben zich al 694 transgenders gemeld aan het Centrum voor Seksuologie & Gender aan het UZ Gent. Een record volgens De Zondag. Momenteel gaat het al over meer personen dan heel 2020, dat ondanks corona ook al een recordjaar was. De wachttijd loopt intussen op tot twee jaar, en dat is niet zonder gevaar.

Het is momenteel twee jaar wachten op een eerste verkennend gesprek. Dat zegt professor Guy T’Sjoen, diensthoofd van het centrum, in De Zondag. Mensen die over willen gaan tot een geslachtsverandering moeten daar dan ook lang genoeg over nadenken, zodat ze zeker zijn van hun keuze. Toch vindt T'Sjoen dat veel te lang. "Als mensen te lang moeten wachten, beginnen ze soms zelf te experimenteren met hormonen, wat ten zeerste af te raden is. Medicatie bestellen op het internet waarvan je de oorsprong niet kent, is gevaarlijk.", klinkt het.

Vorig jaar stonden er nog 769 mensen op de wachtlijst; ondertussen is dat aantal opgelopen tot 1.071. Daarbij zijn 90 kinderen (4-11 jaar), 301 jongeren (12-17 jaar), 341 jongvolwassenen (18-25 jaar) en 339 volwassenen (ouder dan 25 jaar). "Uiteraard starten we bij kinderen geen medische behandeling op.", zegt T’Sjoen. "We gaan vooral in gesprek, ook met de ouders. Hoe kunnen zij omgaan met hun zoontje dat zich een meisje voelt? Hoe kunnen ze reageren in bepaalde situaties?" Een derde van de patiënten is non-binair.

De hoop is dat ook andere ziekenhuizen zich bijscholen in transgenderzorg. "Dat kan ook bij ons.", aldus nog T’Sjoen. "De behoefte is immens. Wij hebben ons team intussen uitgebreid tot 13 psychologen. Er is gelukkig een relatief nieuw initiatief opgestart in het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk, en ook daar wordt al met een wachtlijst gewerkt.", besluit T'Sjoen. (Skwadra by Tagtik/Source: De Zondag)

Ook dit kan u interesseren