Tagtik

Na dood 19-jarige wil Roemenië wraak op 500 bruine beren

Afgelopen dinsdag werd een 19-jarige vrouw tijdens een wandeling in Roemenië gewelddadig aangevallen door een beer. De vrouw overleefde dit niet. De beer viel aan in de Transsylvaanse Alpen in de buurt van de stad Brasov. De vrouw was op dat moment een wandeling aan het maken met een vriend, die in extremis kon ontsnappen aan de dolgedraaide beer. Mogelijk heeft de bewuste beer hondsdolheid. 

Het gaat om een situatie die de Roemeense president Klaus Iohannis grote zorgen baart. Roemenië is het land met het grootste aantal beren in Europa, bijna 8.000 in totaal. En sinds 2023 kwamen er 7.500 noodoproepen binnen. De afgelopen twintig jaar zijn er in Roemenië 26 mensen gedood door beren. In diezelfde periode raakten ook 274 mensen ernstig gewond bij een aanval.

Het Roemeense parlement heeft intussen na de dodelijke aanval op de 19-jarige jongedame een wet aangenomen die toelaat om dit jaar bijna 500 beren af te schieten. Dat is ongeveer een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar. De parlementsleden werden uit vakantie teruggeroepen om over deze bijkomende maatregelen te stemmen.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren