Tagtik

Amerikaanse en Britse bergbeklimsters zagen leven voorbijflitsen in Himalaya

Het waren drie bange dagen voor twee bergbeklimsters die op een benarde plek in het Himalayagebergte vast kwamen te zitten. De Britse en Amerikaanse zaten vast zonder tent en voedsel op een steile bergwand.

Fay Manners uit het Britse Bedfordshire en haar Amerikaanse klimpartner Michelle Dvorak raakten vermist toen ze de berg Chaukhamba in het noorden van India aan het beklimmen waren. Ze verloren immers al hun materiaal doordat een losse rots het touw waaraan alles vasthing doorsneed. Bijgevolg dachten ze dat hun laatste uur was geslagen, in deze aartsmoeilijke omstandigheden op maar liefst 6.000 meter hoogte. Zonder veiligheidsgerief, tent, voedsel, vuurtje, lamp... Gelukkig hadden ze één slaapzak kunnen redden. En deze bleek broodnodig te zijn om 's nachts te overleven. Toen het begon te sneeuwen, schuilden ze daaronder.

Gelukkig slaagden ze erin een alarmsignaal uit te sturen. Maar reddinsteams vonden hen echter pas na drie dagen! De reddingshelikopter vloog talloze keren over hen en zag hen in eerste instantie niet. Beide dames waren helemaal onderkoeld, uitgeput en het einde nabij. Dankzij het dappere reddingsteam en de hulp van twee Franse klimmers die hen voedsel brachten en naar beneden hielpen, konden de Amerikaanse en Britse klimsters na drie bange dagen alsnog in veiligheid gebracht worden. Ze overleefden deze heikele situatie en komen met de schrik vrij.

(FVDV for Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Photo by Simon Berger on Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren