Tagtik

Minder sociaal geworden door de coronapandemie?

Thuiswerk, telewerk, online vergaderen, minder op café en op restaurant … je zou voor minder die sociale vaardigheden kwijtspelen. En zijn we stiekem niet wat jaloers op die mensen die sociaal vaardig zijn? Mensen die makkelijk met iedereen een praatje slaan of met een vreemde een gesprek beginnen. Niet getreurd, met deze wetenschappelijk onderbouwde tips word je een meester in sociale contacten.

Begin positief
Voor de best mogelijke actie start je best positief. Vertel niet meteen dat je in de file stond, dat je maar met veel moeite een parkeerplaats vond … Negatief starten zet de toon voor de verdere interactie. Begin dus steeds met het positieve!

Gebruik jou gelijkenis-radar
Als je voor het eerst met iemand begint te praten, zorg er dan voor dat je een gemeenschappelijk punt vindt: supporter van dezelfde ploeg, gemeenschappelijke kennissen … Dit vergroot niet alleen je sympathie, maar het geeft jou ook meer om over te praten.

Dit is het Similarity Attraction Effect; deze onderzochte theorie zegt dat we ons aangetrokken voelen tot mensen met dezelfde eigenschappen en waarden.

Wees nieuwsgierig
Als je met mensen praat, hou dan volgende vragen in het achterhoofd: Wat motiveert deze persoon? Wat geeft hen energie? Wat is belangrijk voor hen? Waarover praten ze graag? Wat waarderen ze? Nieuwsgierig zijn maakt je sociaal onweerstaanbaar! Voor je het weet zal deze persoon ook jou fascinerend vinden.

Geef zwakheden toe
Probeer niet wanhopig je zwakke punten te verbergen om een goede indruk te maken. Het toegeven van zwakheden, in plaats van sterke punten, maakt ons eigenlijk betrouwbaarder en menselijker.

Leer omgaan met verschillende soorten mensen
Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van intrigerende gespreksthema’s dopamine in de hersenen vrijmaakt. Dit zorgt ervoor dat mensen plezier hebben en het gesprek met jou even positief ervaren als het krijgen van een prijs of beloning.

(Skwadra by Tagtik/Source: SeniorenNet/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren