Tagtik

EU "opgelucht" over vrijlating van "onterecht vervolgde" gevangenen

Rusland en enkele westerse landen hebben donderdag 26 gevangenen geruild. Turkije coördineerde de internationale gevangenenruil. Er is sprake van de grootste gevangenenruil tussen Rusland en het Westen sinds het einde van de Koude Oorlog. De 26 betrokken gevangenen zijn afkomstig uit Rusland, Wit-Rusland, de Verenigde Staten, Duitsland, Slovenië, Polen en Noorwegen.

De Europe Unie is opgelucht over de vrijlating van verschillende politieke gevangenen, onder wie dus ook enkele EU-burgers. Dat heeft de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Josep Borrell donderdagavond gezegd.

"De vrijgelaten activisten, mensenrechtenverdedigers en journalisten zijn door het Russische en Wit-Russische regime onterecht om politieke redenen vervolgd en gevangen gezet en onder ondraaglijke omstandigheden vastgehouden", klinkt het.

Borrell roept voorts op tot de "onmiddellijke en onvoorwaardelijke" vrijlating van politieke gevangenen en iedereen die nog steeds onterecht vastzit in Russische en Wit-Russische gevangenissen.

(SR for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren