Tagtik

“Het Westen heeft Rusland in de steek gelaten, dat wordt vaak uit het oog verloren”

Dirk Tieleman is één van de meest gerenommeerde buitenlandjournalisten uit België decennialang reisde hij de wereld rond om verslag uit te brengen, vaak vanop plekken waar geen andere journalist in jaren was geweest. Dat bracht hem ook vaak in Rusland. In 1988 trok hij er voor het eerst naartoe als journalist van de Belgische openbare omroep. Hij heeft dan ook een genuanceerdere kijk op het conflict en hoe de huidige situatie binnen de Russische maatschappij is kunnen ontstaan.

Naar aanleiding van de publicatie van zijn boek 'De rafels van Rusland', sprak de gepensioneerde journalist met Het Nieuwsblad.

Waar is het misgelopen voor Rusland, vroeg men aan ervaren Rusland-kenner Dirk Tieleman?
“Gorbatsjov is snel moeten wijken voor Jeltsin. Die wilde samen met het Westen grote veranderingen doorvoeren, maar het is allemaal veel te bruusk gebeurd. De prijzen zijn losgelaten en dat heeft tot een enorme inflatie geleid. In Polen hadden ze net hetzelfde gedaan, maar daar had het Westen erover gewaakt dat de randvoorwaarden vervuld waren. Dat er bijvoorbeeld geen biljetten werden bijgedrukt. In Rusland is dat niet gebeurd en is het ontploft. Een inflatie van 2.000 procent, dat kun je je nauwelijks voorstellen. Een brood van 1 roebel kostte een maand later 2.000 roebel.”

En dat had dan ook gigantische armoede tot gevolg. Volgens de Belgische journalist heeft het Westen Rusland toen echt laten vallen als een steen. En die gevolgen zien we vandaag nog in de Russische samenleving.
“Rusland is toen overgeleverd aan het wilde kapitalisme terwijl het land daar niet klaar voor was. Het Westen heeft Rusland in de steek gelaten, dat wordt vaak uit het oog verloren. Er is een wildgroei ontstaan met aan de ene kant superrijken, de oligarchen met hun luxejachten, en aan de andere kant mensen die hun huisraad moesten verkopen om ’s avonds iets te kunnen eten.”

(SR for Tagtik/Source: De rafels van Rusland - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren