Tagtik

Artsen in open brief: Draag een mondmasker, zo beschermen we elkaar

In een open brief trekken meer dan 450 artsen aan de alarmbel wegens een gebrek aan draagvlak voor de coronamaatregelen. Volgens hen is een goede naleving van de richtlijnen cruciaal om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De deelnemende artsen vinden het een gemiste kans dat mondmaskers niet verplicht worden in de winkels nu de maatregelen versoepeld worden. De politici hebben dit niet verplicht, want er zou een gebrek aan draagvlak zijn bij de bevolking net omdat de cijfers al enige tijd dalen. "We lijken hierbij echter te vergeten dat deze dalende trend er gekomen is tijdens een periode van lockdown en met weken nadien het nog steeds nauwgezet naleven van de regels.", klinkt het in de brief.

Volgens de artsen is het concept van een mondmasker simpel. "Ik bescherm jou, jij beschermt mij. Door het dragen van een mondmasker beschermen we elkaar. Bovendien betreft het een goedkope maatregel zonder schadelijke neveneffecten zoals een lockdown die wel heeft."

Er waren ook tegenstanders van mondmaskers, omdat het dragen van een masker schadelijk is voor de gezondheid. Bij de artsen klinkt het dat dit een flagrante onwaarheid is. "Natuurlijk zijn mondmaskers wél zinvol - anders zouden wij ze in de ziekenhuizen niet zo massaal nodig hebben."

"We stellen namelijk vast dat door de dalende trend in de cijfers de indruk leeft dat het coronavirus ‘voorbij is’. De laatste weken volgen verdere versoepelingen elkaar pijlsnel op, terwijl maatregelen steeds minder goed nageleefd worden (...) De collectieve aandacht dreigt te verslappen - en laat dit nu net een cruciaal moment zijn. Het reproductiegetal van het virus (hoeveel mensen elk besmet persoon op zijn beurt besmet) nadert de 1. Wanneer dit boven de 1 stijgt, neemt de pandemie opnieuw in kracht toe.", klinkt het in de brief. 

De artsen hebben ook kritiek op het beleid van de politici. "We begrijpen dat de beslissingsvorming een evenwichtsoefening is in het afwegen van de volksgezondheid, de economie, onze menselijke, sociale behoeften, ons psychologisch welzijn en nog tal van andere variabelen. Maar door de veelheid aan regels, uitzonderingen, versoepelingen, debat over welke belangen primeerden en vooral door het vele, vaak tegenstrijdige advies, werd geen draagvlak maar vooral verwarring en frustratie gecreëerd."

"Draagvlak creëert men volgens ons door duidelijk uit te leggen waar een bepaalde strategie voor staat, waarom bepaalde maatregelen gelden en wat men hiermee hoopt te bekomen. Te weinig wordt benadrukt dat het nú naleven van de maatregelen ons sneller naar een zo normaal mogelijk leven kan leiden met aanzienlijk minder risico op een tweede golf.", besluiten de artsen.

Bij de artsen die de brief ondertekend hebben, behoren ook intensivist Geert Meyfroidt en viroloog Marc Van Ranst, en tal van huisartsen, geriaters, psychiaters, spoedartsen, chirurgen. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga)

Ook dit kan u interesseren