Tagtik

Christen-Democraten willen 'recht om vergeten te worden' bij schuldsaldoverzekering uitbreiden

Het 'recht om vergeten te worden' bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering moet worden uitgebreid. Dat wil althans CD&V-Kamerlid Leen Dierick. Nu geldt dat recht enkel voor wie in het verleden door kanker getroffen werd, maar Dierick wil in de toekomst dat ook chronische aandoeningen die al tien jaar onder controle zijn, geen impact meer hebben op de berekening van een schuldsaldoverzekering. Ze dient daarvoor een resolutie in.

Sinds 1 januari 2020 geldt het 'recht om vergeten te worden'. Mensen die in het verleden getroffen werden door kanker, mogen door hun verzekeraar tien jaar na het succesvol beëindigen van de behandeling geen rekening meer houden met de ziekte. Dat zorgt er dus voor dat ex-kankerpatiënten alsnog een normale schuldsaldoverzekering kunnen afsluiten.

Momenteel worden echter weinig chronische ziektes in de regeling opgenomen. Leen Dierick wil daar verandering in brengen. "Stel je voor, een dertiger heeft jaren geleden gevochten tegen een chronische aandoening, maar die ziekte blijft hem of haar toch financieel achtervolgen, hoewel die volledig onder controle is. De kans bestaat immers dat die bij de aankoop van een huis een veel duurdere schuldsaldoverzekering moet betalen, of er zelfs helemaal geen krijgt.", klinkt het.

Dierick wijst erop dat bij een weigering ook gezinsleden worden getroffen. Een schuldsaldoverzekering beschermt namelijk het gezin financieel als de verzekerde tijdens de looptijd van het krediet overlijdt.

In haar resolutie vraagt ze dat het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de huidige wet evalueert en een voorstel voorbereidt om de regeling aan te passen. Het Kenniscentrum kan dan het Opvolgingsbureau voor de tarifering adviseren over de uitbreiding naar chronische aandoeningen, stelt ze voor.

Dierick wil ook een bijkomend onderzoek over een mogelijke uitbreiding tot andere gezondheidsverzekeringen. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga)

Ook dit kan u interesseren