Tagtik

Code oranje in sommige delen van het land

Het KMI waarschuwt met code oranje voor regenval in Namen en Henegouwen. Een zeer actief en golvend koufront bereikt ons zaterdagnamiddag en blijft tot en met zondag over ons land hangen, met veel neerslag, waarvan het overgrote deel valt tussen zaterdagavond 20u en zondag 14u. Daarnaast waarschuwt het KMI met code geel voor windstoten. We verwachten tussen zaterdagavond en zondagnamiddag een zone met rukwinden tussen 70 en 90 km/u die van west naar oost over het land trekt.

Zaterdagavond en -nacht gaat het overal regenen en neemt de intensiteit ook toe. Op verschillende plaatsen kan er er meer dan 30 l/m² vallen. De regio's nabij de Duitse grens krijgen minder neerslag. Het kwik verandert weinig met minima tussen 11 en 17 graden. De wind neemt toe en waait eerst krachtig uit het zuidzuidwesten, met plaatselijk rukwinden tot 90 km/u. In het tweede deel van de nacht draait de wind in het westen en later ook in het centrum naar het westzuidwesten en zwakt af.

Zondag valt er intense regen. Sommige regio's moeten rekening houden met neerslaghoeveelheden van meer dan 20 l/m². Geleidelijk wordt het in het westen droger en in de namiddag ook in het centrum. Er komen dan nog enkele plaatselijke buien tot ontwikkeling. De maxima liggen tussen 13 en 19 graden. In het oosten van het land is de wind in de voormiddag nog krachtig met rukwinden tot 90 km/u. Elders is de wind tot rust gekomen, zwak tot matig van kracht uit het westen. In de namiddag waait de wind op de meeste plaatsen matig uit het zuidwesten.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren