Tagtik

Coronacrisis zorgt voor veel meer eetstoornissen bij jonge meisjes

Het aantal eetstoornissen bij jonge vrouwen en meisjes is sinds de coronacrisis sterk gestegen in België. Vooral sinds de tweede golf nam het aantal meldingen aanzienlijk toe en lang na de piek blijven ze onverminderd hoog. De wachtlijsten in ziekenhuizen lopen dan ook op tot minstens vier maanden. Dat is drie keer zo lang als voor corona. Dat meldt De Morgen op basis van een rondvraag bij meerdere zorginstellingen.

De Belgische eetklinieken geven aan dat de gemiddelde leeftijd van de hulpzoekenden sinds corona erg verlaagd is. Het gaat veel vaker dan vroeger om meisjes tussen de twaalf en de zestien jaar, die kampen met eetbui-stoornissen, boulimie en vooral anorexia.

Coronaregels, pandemie en social media
Het mentale welzijn kreeg zware klappen tijdens de pandemie. De sociale leegte, angst en onzekerheid van de coronaperiode en de beklemmende coronaregels creëerden immers een ideale voedingsbodem. Die werd nog versterkt door het feit dat apps als Instagram nog meer het venster op de buitenwereld werden.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) laat weten dat België de ogen niet sluit voor deze problematiek. “Sinds dit jaar investeren we jaarlijks 16 miljoen euro in onder andere de jeugdpsychiatrie en gespecialiseerde teams. Daarnaast zijn in het begrotingsvoorstel van het verzekeringscomité extra middelen voorzien voor zorg van jongeren met eetstoornissen.”

(Skwadra for Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren