Tagtik

Daarom mag je je wegwerpmasker écht niet hergebruiken

Velen hebben het al eens meegemaakt. Je wil een winkel binnengaan en grijpt snel een mondmasker dat vorige week al gebruikt werd uit je handtas. Doe dit écht niet, vragen experts bij Radio 2.

Chirurgische maskers zijn te fragiel
Deze maskers houden maar een deel van de druppels, verspreid door het coronavirus, op afstand. Als je ze langer dan 8 uur draagt of hergebruikt (nadat je ze slecht bewaarde), gaan de mondmaskers hun sterkte afnemen; dus nog minder druppels op afstand houden.

Ze raken snel verzadigd
De filter van een wegwerpmasker is niet zo sterk als van een stoffen mondmasker, waardoor het snel verzadigd is. Je mondmasker kan maar een deel van je druppels ‘dragen’ en laat snel meer door.

Het virus kan tot 48 uur overleven
Wegwerpmaskers kan je niet wassen op 60 of 90 graden in combinatie met een strijkbeurt met het stoomstrijkijzer. Je kan ze ook niet enkele minuten in kokend water leggen zoals we doen met een stoffen masker want dan gaan ze stuk. Het virus blijft dus overleven op je mondmasker.

Je kan ze niet juist bewaren
Niet gebruikte wegwerpmaskers moet je goed bewaren want deze verliezen snel hun kracht. Ze zijn fragiel en kunnen daardoor niet goed bewaard worden. Ook stoffen mondmaskers moet je op een veilige plek bewaren.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren