Tagtik

De belangrijkste symptomen van de besmettelijke Omikronvariant

Wie besmet is geraakt met de omikronvariant, vertoont vaak niet dezelfde symptomen dan wie door de deltavariant van het coronavirus getroffen werd.

Heb je last van een loopneus, hoofdpijn, vermoeidheid, niezen en keelpijn? Dan kan je een gewone verkoudheid hebben, of besmet zijn met omikron! De vijf meestvoorkomende symptomen na een besmetting met de omikronvariant zijn immers dezelfde als die van een gewone verkoudheid, blijkt uit de gegevens van de Zoe Covid app, een Brits systeem van zelfrapportage. Een coronatest moet dan uitsluitsel brengen. Ook het verschil met de symptomen die de deltavariant met zich meebrengt, is opmerkelijk. Bij delta is immers meestal sprake van koorts, een hoest, of een verlies van geur of smaak. Dat is bij omikron veel minder het geval, maar er is dan weer wel soms sprake van verminderde eetlust.

Zowel Erika Vlieghe als Marc Van Ranst roepen de Belgen op om zich bij de minste symptomen die wijzen op een verkoudheid, ook te laten testen op het coronavirus.

“Je mag niet meer voor jezelf de conclusie trekken: dit is maar een simpele verkoudheid, dit is geen corona. Veel meer dan bij de vorige varianten wijzen verkoudheidssymptomen al op een mogelijke coronabesmetting met de omikronvariant. Omikron nestelt zich namelijk in de receptoren van de bovenste luchtwegen (neus en keel). Daardoor lijkt het meer op een verkoudheid dan delta, die zich eerder diep in de longen nestelt”, verklaart viroloog Marc Van Ranst zijn oproep in Het Nieuwsblad.

“Ik begrijp dat het voor mensen niet altijd makkelijk is om te bepalen vanaf welk symptoom je je moet (laten) testen. Maar wees vanaf nu maar niet bang om de lat echt laag te leggen. En dat er daar veel negatieve tests zullen tussenzitten, is niet erg. Zo lang we maar zoveel als mogelijk – onder andere dankzij testen – de verspreiding van omikron kunnen tegengaan”, stelt Erika Vlieghe in Het Nieuwsblad.

Wanneer je positief test op een zelfttest, onderga je vervolgens een PCR-test om volledig zeker te zijn.

(Skwadra by Tagtik/Source: Reuters - CNN - Het Nieuwsblad - ZOE/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren