Tagtik

Dit heeft het Overlegcomité beslist

Door de bloedrode coronacijfers is het Nationaal Overlegcomité vervroegd samengekomen met als doel de vierde coronagolf in België een halt toe te roepen. Dit is een overzicht van de maatregelen die opnieuw ingevoerd worden.

Coronapas
Het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) wordt uitgebreid in Vlaanderen. Zo wordt het ook in Vlaanderen in de horeca en in fitnesszaken verplicht vanaf 1 november. Bij evenementen wordt het verplicht vanaf 200 mensen binnen en 400 buiten.

Mondmaskers
Vanaf vrijdag 29 oktober moet het mondmasker door iedereen weer gedragen worden in publieke ruimten binnen. De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar de coronapas gebruikt wordt. Ook het horecapersoneel moet weer een mondmasker opzetten, net als medewerkers van fitnesscentra.

Telewerk
Telewerk wordt sterk aangeraden, tenzij het onmogelijk is door de aard van het werk of voor de dienstverlening.

Coronastests
De testcentra blijven open tijdens de winterperiode. Ook de capaciteit van de contactopsporing wordt verlengd.

Derde vaccinprik
Van zodra het wetenschappelijk is aangetoond dat het zinvol is, wordt de derde prik voor de algemene bevolking georganiseerd. Hoe dan ook krijgen 65-plussers al een derde prik. Eerst zijn de bewoners van de woonzorgcentra aan de beurt.

Pandemiewet
Het Overlegcomité roept de epidemische noodsituatie uit voor maximaal 3 maanden. Dat doen ze vooral om de pandemiewet te activeren. Het parlement heeft nu twee weken om dat ook effectief goed te keuren.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren