Tagtik

Vandaag is wereldwijd veggiedag: red het leven van 660.000 dieren

Heb jij al een veggiedag per week ingepland? Nog niet? Dan is 1 oktober het ideale moment want dan is het Wereld Veggiedag (veggie=geen vlees, geen vis, wel melk, eieren en melkproducten). Waarschijnlijk merk je al een hele tijd dat jouw favoriete restaurant of bistro al is gestart met veggiegerechten op de kaart te zetten, en met succes! De groep vegetariërs is heel divers en zij kiezen om allerlei redenen voor vegetarisch: om af te vallen, om dierenleed te besparen, voor hun gezondheid, voor het milieu, om zich energieker, lichter en beter te voelen. Als alle Vlamingen op 1 oktober veggie zouden eten, besparen we maar liefst 9.800 ton CO2, ook 8,6 miljard liter water en worden 660.000 dieren gespaard!

Vegetarisme is meer dan geen dierlijke voedingsmiddelen eten, het is een evenwichtige voeding bereiken via een plantaardige voeding. En zo'n evenwichtige, vegetarische voeding kan ook voor een kind in volle groei zeker een volwaardige voeding zijn. Dit vraagt wel een goede kennis van de voeding.

Vegetarische gerechten zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook nog eens evenwichtig in eiwitten en vetten die gezond zijn voor het hart en die je tevens een voldaan gevoel geven. Uit een studie blijkt ook dat een vegetarisch dieet, in tegenstelling tot niet-vegetarische gerechten, goed is om af te vallen.

Volgende voedingsmiddelen zijn de favoriet van vele startende vegetariërs:
-noten en zaden
-peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten
-groenten als zoete aardappel, broccoli, kool, asperges; vooral ook de gegrilde groente
- quinoa (bevat 16% eiwitten!) en bruine rijst
-halloumi, tofu

Googel eens één van jouw lievelingsingrediënten en je vindt er de heerlijkste recepten: gevulde aubergine met kaas, pitabroodje met spinazie en walnoot, quinoa met snijbiet en ricotta, pastasalade met gerilde groente, groentetaart met geitenkaas, vegetarische balletjes in tomatensaus, salade met mozzarella en peer en groene asperges, pannenkoekjes van zoete aardappel met koriander …

SMAKELIJK!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren