Tagtik

Drama treft Vlaamse speelpleinwerking

Speelpleinen zorgden al sinds mensenheugenis voor plezier voor heel wat generaties kinderen. De laagdrempeligheid, lage kostprijs, gecombineerd met het enthousiasme van de monitors en de brede waaier aan leuke activiteiten, zorgt er jaarlijks voor dat heel wat kinderen zo een plezante schoolvakantie beleven. Tegenwoordig worden echter heel wat speelpleinwerkingen geconfronteerd met een gebrek aan monitoren.

Bij speelpleinwerking ’t Plein in Knokke is het zelfs zo ver gekomen dat er tijdens de paasvakantie geen speelplein plaatsvindt. "We krijgen de vacatures voor speelpleinanimatoren niet ingevuld. De laatste jaren is het echt een probleem", klinkt het daar in Het Nieuwsblad. "Ze krijgen hetzelfde loon als een administratief medewerker, maar toch kunnen we bijna niet meer concurreren met de horeca. Daar kunnen ze vaak nog meer geld verdienen. Op de meeste plaatsen krijgen animatoren een vrijwilligersvergoeding. (Wie geen ervaring heeft of cursus volgde, krijgt dan maximaal 34,71 euro per dag, nvdr.) Maar als we geen echt loon uitkeren, vinden we helemaal niemand."

Volgens de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) zijn er wel nog genoeg geëngageerde jongeren, alleen komen ze geen hele zomer meer helpen, terwijl dat vroeger wel het geval was. "Jongeren kiezen tegenwoordig vaker voor een studentenjob. Dan kunnen ze wat bijverdienen en zijn ze minder geneigd om als vrijwilliger op een speelplein te staan", verklaart VDS vandaag in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren