Tagtik

Drie keer zoveel coviddoden in Brussel als in Vlaanderen

De afgelopen twee maanden vielen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest driemaal zoveel coronadoden te betreuren dan in Vlaanderen. De experts zien daarin het kristalklare bewijs dat de vaccins hun werk doen.

De hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen, inmiddels is 78,7 procent van de Vlamingen volledig beschermd, vertaalt zich in minder besmettingen, maar vooral ook in minder ziekenhuisopnames en covidoverlijdens. In Brussel is slechts iets meer dan 50 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, en dat valt te merken aan het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens ten gevolge van het coronavirus. Dat blijkt uit berekeningen van het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op basis van cijfers van Sciensano. Sinds 12 juli telt Brussel 4,96 coviddoden op 100.000 inwoners. Dat zijn er meer dan drie keer zoveel als Vlaanderen, dat in diezelfde periode 1,56 covidoverlijdens op 100.000 inwoners te betreuren had. Wallonië telt met 2,91 coviddoden op 100.000 inwoners dubbel zoveel covidoverlijdens als Vlaanderen.

“Deze cijfers bewijzen nog maar eens dat de vaccins in Vlaanderen hun werk doen”, zegt Vlaams minister Wouter Beke. “De succesvolle vaccinatiecampagne in Vlaanderen heeft er in de eerste plaats voor gezorgd dat we de besmettingen onder controle hebben gekregen.”

“We weten dat de overgrote meerderheid van de opgenomen covidpatiënten niet gevaccineerd is”, zegt Beke. “De mensen die wel gevaccineerd zijn en in het ziekenhuis belanden, zijn voornamelijk oudere mensen met geriatrische aandoeningen bij wie het immuunsysteem vaak minder goed werkt.”

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren