Duitse steden schrappen woord 'zwartrijden', want... racistisch
In de Duitse steden Beriljn en München schrappen vervoersmaatschappijen het woord 'zwartrijden'. Het woord kan volgens de regering racistische connotaties hebben.
De Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) heeft alle affiches met het woord in de stad vervangen. Vroeger prijkten affiches met de tekst 'Zwartrijden kost 60 euro!' op de bussen, metro’s en trams van de stad. Die boodschap werd vervangen door de tekst 'Eerlijk rijdt het langst'.
Ook de Berline Verkehrsbetriebe (BVG) schrapt het woord 'zwartrijden' uit de interne en externe communicatie. Op die manier kunnen ze niet van racisme beticht worden. Het bedrijf voldoet op die manier aan het diversiteitsprogramma dat in 2020 werd aangenomen door de rood-groene regering van de Duitse hoofdstad. Vanaf heden spreekt de BVG enkel van “rijden zonder geldig vervoersbewijs”.
In het 44-pagina's tellen diversiteitsprogramma staat dat 'zwart' geen huidskleur is, maar een politieke benaming 'voor mensen die racisme ervaren'. Termen als ‘gekleurde’ of ‘donkere mensen’ kunnen ook niet meer door de beugel, vanwege koloniale of discriminerende connotaties. (Skwadra by Tagtik/Source: Bild.de)