Tagtik

Erfgoedspecialisten klagen onderfinanciering aan

In Frankrijk is discussie ontstaan over de gebrekkige staat van het erfgoed. "Al jaren zeggen we dat de budgetten voor erfgoed te laag zijn", klink het. Verschillende kunsthistorici zien de brand in de Notre-Dame immers als 'de brand te veel'.

Ook al kondigde de Franse president Emmanuel Macron dinsdagavond in zijn toespraak aan dat de Fransen de Notre-Damekathedraal samen binnen de vijf jaar zullen heropbouwen, nog mooier dan ze was, toch klagen heel wat erfgoedspecialisten nu over het feit dat er jarenlang niet genoeg geld ging naar erfgoed in Frankrijk.

"De brand in de Notre-Dame past in een reeks gelijkaardige branden. Brandweerlui zeggen mij dat 80 tot 90 procent van de branden in historische gebouwen te wijten vallen aan werken", zegt Didier Rykner, hoofdredacteur van het kunsttijdschrift La Tribune de l’Art, aan De Morgen. Rykner ijvert dan ook voor nieuwe strengere regels voor werven in historische monumenten. De Notre-Dame kon dankzij rookdetectoren en de aanwezigheid van een brandveiligheidsdienst de basiliek in twee minuten ontruimen, maar kon het vuur niet bekampen.

"In Frankrijk doen ze weinig aan monitoring en preventie", bevestigt Thomas Coomans, professor Monumentenzorg (KU Leuven), vandaag in De Morgen. "Ze wachten daarvoor tot er een grondige restauratie nodig is. Vergelijk het met iemand die preventief naar de dokter gaat, en iemand die pas gaat als hij ziek is."

Daarom vragen de kunsthistorici om meer budget vrij te maken voor erfgoed. Dat lijkt immers een probleem in heel Europa, ook in ons land. "We zeggen al jaren dat het te weinig is, maar op een bepaald moment stellen er zich ernstige veiligheidsproblemen", zei kunsthistoricus Alexandre Gady op nieuwszender France Info. "Net als in België overigens", zegt Rykner. "Ook bij jullie is het slecht beheerd."

(Skwadra by Tagtik/Source: La Tribune de l’Art - France Info - De Morgen/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren