Tagtik

Geert Molenberghs ziet kerstmarkten liever niet doorgaan

De stijgende coronacijfers baren biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) zorgen. Hij stelt dan ook voor om even geen grote evenementen te organiseren in België.

Lichtfestivals, zoals dat van Gent, of kerstmarkten vallen voor Geert Molenberghs niet meer te verantwoorden in deze fase van de coronapandemie. "Vaccins doen hun werk goed, maar vaccinatie alleen is onvoldoende om de epidemie onder controle te krijgen", stelt ook viroloog Steven Van Gucht op Radio 1. Moeten we dan ook voor een kortstondige, forse lockdown gaan zoals in Nederland? Molenberghs twijfelt: "De vraag is of zo'n korte ingreep werkt, want wat nadien? Er valt wel iets te zeggen voor draaglijke, stabiele maatregelen over de lange termijn. Maar dat er moet worden ingegrepen, is duidelijk."

Het volgende Overlegcomité staat gepland voor volgende week. "Maar niemand belet ons om vandaag al de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Zo moeten we goed nadenken over massale gebeurtenissen waar heel veel mensen samenkomen. Zonder Gent en Brussel met de vinger te wijzen: zulke evenementen zijn in de huidige fase nog moeilijk te verantwoorden. Je krijgt dan altijd samenscholingen waar het virus van profiteert", stelt Molenberghs bij VRT. In Leuven en Lier werd al beslist om dit jaar opnieuw geen kerstmarkt te organiseren. In Brussel is de opbouw van 'Winterpret' in volle gang. "Het zou een verstandige maatregel zijn om die nu niet te laten doorgaan", stelt Molenberghs.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1 - VRT/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren