Tagtik

Geven zelftesten fout resultaat bij omikron?

De antigeentesten, de zelftesten die als voordeel hebben dat ze binnen een paar minuten resultaat opleveren, zijn minder gevoelig voor de omikronvariant van het coronavirus dan voor de andere coronavarianten. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond Food and Drug Administration (FDA).

De kans is bijgevolg groter dat een antigeentest bij een besmetting met de omikronvariant een negatief resultaat oplevert. "Voorlopige gegevens suggereren dat antigeentesten de omikronvariant wel opsporen, maar met een verminderde gevoeligheid", meldt de FDA in een verklaring. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap benadrukt dan ook als er een negatief resultaat is met een antigeentest, maar een vermoeden van een coronabesmetting, om alsnog een PCR-test te doen om uitsluitsel te krijgen.

Een antigeentest meet de aanwezigheid van bepaalde eiwitten. Een positief resultaat is zeer betrouwbaar, maar een negatief resultaat sluit nooit volledig uit dat de geteste persoon toch besmet is, meldt de FDA. Tegenwoordig wordt de gevoeligheid van de antigeentesten aangetast door de talrijke mutaties van de omikronvariant. Een PCR-test detecteert dan weer genetisch materiaal van het virus. Dat is op dit moment dan ook de meest betrouwbare coronatest beschikbaar.

(Skwadra by Tagtik/Source: FDA/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren