Tagtik

Gezonde gewoontes na de pandemie volhouden

Dat bewegen een positieve impact op onze fysieke en mentale gezondheid heeft, is gebleken tijdens deze pandemie. We werden letterlijk uit ons kot gelokt en gingen massaal fietsen, wandelen, lopen … Maar blijven we deze gezonde gewoonte ook volhouden na corona?

Regelmatig een matige inspanning doen heeft vele gezondheidsvoordelen: 
Het verlaagt je risico op diabetes type 2. Door te bewegen verbetert je insulinegevoeligheid waardoor je bloedsuiker minder hoog wordt. 
Het verlaagt je risico op verschillende types kanker zoals borst- en dikkedarmkanker. Bewegen stimuleert het immuunsysteem waardoor je afweer toeneemt en je risico op kanker verlaagt.  
Het helpt om je gewicht onder controle te houden door een betere energieverbranding en afname van vet rond de buik. 
Het zorgt ervoor dat je conditie verbetert en je sterkere longen krijgt. 
Het verlaagt je risico op hart- en vaatziekten doordat je hart en bloedvaten sterker worden. 
Het heeft een gunstige invloed op je stemming en op cognitieve functies. Door de inspanning neemt de doorbloeding van je hersenen toe en verbetert de werking van hormonen en andere stoffen in je brein.  

Kom op tegen kanker wil dan ook wandelen blijven stimuleren. In heel wat landen wordt wandelen in de natuur zelfs op doktersvoorschrift aangeraden aan patiënten. In Vlaanderen is de natuur nog een ‘vergeten groen medicijn’.

Hoeveel moeten we dan bewegen?
De beweegrichtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat we om die gezondheidsvoordelen te ervaren minstens 150 minuten ( = 2,5u) per week aan matig intensieve beweging moeten doen, verspreid over verschillende dagen. Dat kan bijvoorbeeld vijfmaal per week een halfuurtje zijn, maar dat halfuurtje kan ook perfect opgedeeld worden in tweemaal vijftien minuten. Het gaat om alle vormen van beweging waarvan je hartslag en ademhaling versnelt, maar waarbij je nog kunt praten, denk maar aan wandelen, fietsen, rustig zwemmen, traplopen …

Voor iedereen een haalbare kaart
Iedereen kan bewegen binnen zijn mogelijkheden; het gaat niet om buitengewone inspanningen.
Ook wie ziek is, heeft baat bij bewegen:
-het verbetert je dagelijks functioneren en mentale welzijn
-het helpt om een behandeling (bv. chemo) vol te houden
-het bevordert je herstelproces
-het vermindert de kans op herval

Wanneer iedereen zich dagelijks aan het bewegen zet, zijn we allemaal goed bezig!

(Skwadra by Tagtik/Source: Kom Op Tegen Kanker/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren