Tagtik

Harde lockdown? ''Geen enkele reden waarom België uitzondering zou zijn''

In Nederland gaat men vanaf zondag opnieuw richting een harde lockdown. Een scenario dat ook in België onvermijdelijk is? Viroloog Marc Van Ranst stelt dat er geen enkele reden is waarom het ook bij ons niet zo'n vaart zou lopen.

“Dat is een politieke beslissing”, zegt viroloog Marc Van Ranst in VTM Nieuws. “Het komt neer op de vraag of we een risico gaan nemen, of geen risico nemen en toch een lockdown gaan invoeren. Er bestaat in ieder geval geen aangename oplossing”, analyseert Van Ranst de situatie. “Je moet altijd rekening houden met een lockdown, dat is een ‘noodgang’ die er altijd is. We dachten dat nooit meer te moeten doen, maar we werden ingehaald door nieuwe varianten.”

Zowel in België als in Nederland daalt het aantal coronabesmettingen, maar schiet het aandeel omikrongevallen stevig de lucht in. De opkomst van de omikronvariant van het coronavirus baart Van Ranst zorgen. “Onder die dalende curve van delta zit er ook eentje van omikron die stijl omhoog gaat”, zegt Marc Van Ranst bij VTM Nieuws. “We zien een verdubbeling om de twee à drie dagen en maal tien op tien dagen tijd. Dit gaat zeer snel.”

Gezien de steile opmars van de omikronvariant, pleit viroloog Marc Van Ranst voor strengere maatregelen. Hij verwijst daarbij naar een vorig advies van de GEMS-expertengroep: “Onze expertenraad heeft de vorige keer al hardere maatregelen voorgesteld. Die zijn niet allemaal gevolgd.” Op het volgend Overlegcomité, dat gepland staat op 22 december, dienen zich volgens de viroloog dan ook verstrengingen aan. “Wellicht zullen we nog strenger moeten worden. Uiteindelijk moet de regering dat beslissen. Als we kijken naar Nederland om te vergelijken dan hebben we meer boostershots gezet. Ze zitten ook wel verder met de curve van de omikronvariant. We hebben ook meer intensieve bedden. We kunnen ons dus iets meer permitteren, maar niet veel”, aldus Van Ranst.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren