Tagtik

Het verschil tussen een Covid Safe Ticket en een Europees coronacertificaat

Worden de nieuwe coronaregels u even allemaal te veel? Hier leggen we alvast het verschil uit tussen het Covid Safe Ticket dat vanaf 1 november in België wijdverspreid gebruikt wordt, en het Europees coronacertificaat.

Het Covid Safe Ticket is enkel geldig in België en is specifiek bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen, discotheken, horeca en fitnesszaken.

Het Europees coronacertificaat dient om te kunnen reizen binnen de Europese Unie (IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein inbegrepen). In tegenstelling tot het Covid Safe Ticket is het Europees coronacertificaat dus in alle EU-lidstaten geldig. Om te kunnen reizen mag een negatieve PCR-test maximaal 72 uur oud zijn. Sommige landen aanvaarden ook een negatieve antigeentest of sneltest. Die mag maximaal 48 uur oud zijn. Een zelftest wordt niet aanvaard.

Het Covid Safe Ticket werkt op dezelfde manier als het Europees coronacertificaat. Dat zegt Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen bij VRT. "Beide attesten werken met QR-codes die op je smartphone verschijnen via de CovidSafeBE-app. Alleen zal een negatieve PCR-test van meer dan 48 uur oud een rood licht geven als de code wordt gescand aan de ingang van een evenement. Terwijl diezelfde code groen licht zal geven in de luchthaven om te kunnen reizen."

De QR-codes kunnen ook opgevraagd worden op sites als Mijn Gezondheid en Mijn Burgerprofiel. Het is tevens mogelijk om het certificaat via de post op te vragen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren