Lag u in coronajaar 2020 ook in de clinch met uw buren?
Relatiebreuken, zwangerschappen of burenruzies: ze leken wel schering en inslag het afgelopen coronajaar. De lockdown en strenge coronaregels zorgden er duidelijk voor dat we noodgedwongen meer tijd thuis moesten doorbrengen, met alle positieve of negatieve gevolgen vandien.
Maandagavond vond nog een burenruzie met dodelijke afloop plaats in het Oost-Vlaamse Maldegem. Intussen staven cijfers in Nederland al dat er effectief meer burenruzies plaatsvonden sinds de start van de pandemie. Hoogoplopende frustraties zorgden er in 2020 voor 20.000 conflicten waarbij buurtbemiddelingsorganisaties moesten tussenbeide komen. Dat zijn er 2.500 meer dan in 2019. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Geluidsoverlast was het grootste probleem. Het ging met name om klachten over luidruchtig spelende kinderen, harde muziek en lawaai door een verbouwing. "We zien dat de coronacrisis een grote impact heeft op de leefbaarheid", aldus een woordvoerder.
"Nu iedereen meer thuiszit en veel online vergadert en de kinderen hele dagen thuis waren, merkt iedereen ook meer van zijn buren. Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt, neemt het woonplezier in rap tempo af", geeft het CCV meer uitleg bij haar jaarcijfers.
(Skwadra by Tagtik/Source: NOS - NU - De Volkskrant/Illustration picture: Pixabay)