Tagtik

“Als het nodig is, zullen we strengere maatregelen nemen”

Premier Alexander De Croo heeft woensdagavond op een persconferentie meer uitleg gegeven bij de aangescherpte coronamaatregelen die op het Overlegcomité onderhandeld werden. “De doelstelling is druk in de zorg beheersbaar houden en zorgen dat scholen op 10 januari opnieuw kunnen openen”, klinkt de algemene verklaring voor de verstrenging.

De vijfde besmettingsgolf is al aan de gang en de besmettingsgraad van omikron is een stuk hoger dan delta, dus het verspreidt zich sneller. De experten voorspellen dat de variant snel dominant zal zijn. We moeten voorzichtiger zijn dan ooit, waarschuwt de premier. “De eerste belangrijke verdedigingslinie is onze boostercampagne, en die verloopt goed. Bijna vier op de tien volwassenen in ons land hebben intussen die boosterprik gekregen. Ik heb mezelf ook ingeschreven op QVax en heb mijn prik vanmorgen gekregen. We moeten op dit elan verdergaan, en mensen maximaal die bijkomende bescherming geven”, aldus De Croo.

“We weten dat die vaccinatie belangrijk is, maar moeten bijkomende maatregelen treffen. Daarom hebben we beslist om de bestaande maatregelen te bevestigen, en preventief enkele bijkomende maatregelen te nemen. Doelstelling is druk in de zorg beheersbaar houden en zorgen dat scholen op 10 januari opnieuw kunnen openen.”

Dit zijn de nieuwe maatregelen
“De belangrijkste beslissing is het sluiten van alle binnenevenementen, met uitzondering van huwelijken, begrafenissen, musea en sportactiviteiten’, bevestigt De Croo. Kerstmarkten blijven open, maar er wordt op gelet dat het niet te druk wordt. Ook de winkels mogen openblijven, maar winkelen mag met maximum twee volwassenen.

“We nemen deze maatregelen op een moment van onzekerheid, en moeten de situatie van dag tot dag opvolgen. Op basis van de evolutie in ons land, maar ook op basis van de kennis die we verwerven uit andere landen. De vraag zal zijn: heeft het een invloed op de ziekenhuizen of niet? Als het nodig is, zullen we strengere maatregelen nemen”, benadrukt de Belgische eerste minister.

'We hadden gehoopt op een andere kerst'
“Na een jaar van enorme inspanningen, na een jaar waarin zoveel Belgen de keuze gemaakt hebben om zich te laten vaccineren, hadden we gehoopt op een andere kerst. Maar als we even terugdenken aan vorig jaar, dat was een kerst waar de cafés, kappers en winkels gesloten waren, en we elkaar bijna niet konden zien. Dat is dit jaar wel mogelijk, maar beperk het aantal contacten. Beperk het aantal mensen rond de tafel, en doe vooraf een zelftest”, adviseert de premier.

Dankzij duizenden vrijwilligers in frontlinie
“Ik wil ook iedereen die in de frontlinie stond tegen dit virus bedanken. Er zijn enorme inspanningen geleverd. Het was een enorm moeilijk jaar voor jullie, en duurt veel langer dan we hadden gedacht. Ik bedank ook aan de duizenden vrijwilligers in de vaccinatiecentra, het is dankzij hun inzet dat we zoveel mensen konden vaccineren. Maar ik denk ook aan die vele mensen die op een andere manier werden getroffen, bijvoorbeeld door de sluitingen.”

Ook gezondheids- en humane crisis
“Deze pandemie was niet alleen een gezondheidscrisis, maar ook een economische, en vooral een humane crisis”, zegt De Croo. “Daarom is het zo belangrijk dat we bijzonder veel solidariteit gezien hebben, die heeft ons erdoor gesleurd. Ik heb ook moeilijke momenten gehad, periodes met zware teleurstellingen. Het jaar eindigt moeilijker dan we deze zomer gehoopt hebben, maar ik ben ervan overtuigd dat we ons er zullen doorslaan. Ik wens jullie goede eindejaarsfeesten, maar vooral op een veilige manier.”

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren