Tagtik

“De maat is vol, huisartsen zullen geen hoogrisicocontacten meer testen”

De eerstelijnszorg in België kan de toestroom aan patiënten die willen getest worden op het coronavirus niet meer aan. De vierde coronagolf woedt hevig en de huisartsen verdrinken in de hoogrisicocontacten die willen getest worden, stelt huisartsenvereniging Domus Medica.

“De maat is vol, want de eerstelijnszorg is aan het imploderen”, klinkt het. “We hebben niets aan maatregelen die volgende week van kracht gaan, er moet nu iets gebeuren,” zegt voorzitter Roel Van Giel. “Zeggen dat ingrijpen nog niet nodig is omdat de ziekenhuizen nog niet overspoeld worden, kan niet meer. Want zorg is meer dan enkel de ziekenhuizen.” Huisartsen slagen er bijgevolg niet meer in om mensen te testen, uitleg te geven aan mogelijk besmette personen, en zieke patiënten te onderzoeken. Niet-infectieuze zorg moeten ze bovendien noodgedwongen uitstellen. Daarom hebben de huisartsen besloten om geen hoogrisicocontacten meer te testen. “We zullen enkel op basis van klinische indicaties de zieke patiënten testen”, aldus Van Giel. Daardoor kunnen huisartsen zich voorlopig opnieuw focussen op alle zieke patiënten.

De huisartsenvereniging beseft dat daardoor de viruscirculatie zal versnellen, maar wijst in de kantlijn van het Overlegcomité richting actie van de politieke wereld. De politiek moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen om de viruscirculatie naar beneden te krijgen, aldus Domus Medica. Daarvoor zijn onpopulaire maatregelen nodig, klinkt het.

(Skwadra by Tagtik/Source: Belga - Radio 2 - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren