Tagtik

Leerkrachtencrisis: "Betaal masters in het basisonderwijs volgens hun diploma"

Het lerarentekort in het Vlaams onderwijs is problematisch. Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, pleit voor het inzetten van gemengde lerarenteams van bachelors en masters. Maar dan moet je de masters in het basisonderwijs ook volgens hun diploma betalen, vindt hij. "Op die manier kun je uit een veel bredere pool leraren aantrekken en het is ook een belangrijke troef voor de kwaliteit van ons onderwijs."

"Het lerarentekort doet zich veel vroeger voor dan voorheen. Waar je vroeger vooral problemen had met vervangingen in de loop van het schooljaar horen we nu van directeurs dat ze zeer veel moeite hebben om hun team samen te stellen voor de start van het schooljaar", schetst Boeve de nijpende situatie in het Journaal op Een. Het gaat om een tekort aan leraren basisonderwijs en leraren voor bepaalde vakken in het secundair onderwijs. Het probleem is nijpender dan ooit en bedreigt de onderwijskwaliteit, stelt Boeve.

De topman van het katholiek onderwijs wil dat leraren die een masteropleiding hebben afgewerkt voortaan ook vergoed worden naar hun diploma als ze in het basisonderwijs ingezet worden en dat is nu niet het geval. Hij vindt daarvoor inspiratie in de zorgsector. "Als we naar de verpleegkunde kijken, dan hebben we daar graduaten, bachelors en masters die samen goede verpleegkundige zorg aanbieden. In het onderwijs is dat niet anders. Als je met gemengde teams kunt werken met verschillende expertises, verschillende taken, dan kunnen we er ook voor zorgen dat we niet alleen voldoende mensen hebben, maar ook dat we kwaliteitsonderwijs kunnen blijven leveren."

We maken het op dit moment te veel mee dat bachelors, die bijvoorbeeld een masterdiploma onderwijskunde halen terwijl ze aan het lesgeven zijn, binnen de kortste keren het onderwijs verlaten, stelt Boeve in het Journaal. "Die gaan dan werken bij educatieve uitgeverijen, bijvoorbeeld, waar ze wel op masterniveau betaald kunnen worden."

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Journaal/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren