Tagtik

Mag het leven van pasgeborene met ernstige aandoening beëindigd worden?

Op dit moment mag een vrouw in ons land tot de bevalling beslissen om abortus te plegen als haar kind een ernstige beperking heeft of als haar leven in gevaar is. Van zodra het kind geboren is, is actieve levensbeëindiging niet meer toegelaten in ons land. Toch zijn 6 op de 10 artsen en verpleegkundigen die werken op de dienst neonatologie voorstander om het leven van een pasgeborene met een zware aandoening actief te kunnen beëindigen. Dat blijkt een bevraging van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde, verbonden aan de universiteiten UGent en VUB.

"Als het gaat om het niet opstarten van een behandeling, vinden zelfs alle artsen die reageerden op de bevraging dat dat moet kunnen. Daarnaast vindt ook bijna 95 procent van de verpleegkundigen dat", zegt onderzoekster Laure Dombrecht bij VRT NWS.

Wat betreft het toedienen van medicatie voor de levensbeëindiging is 60 procent van de artsen daarvoor te vinden, en bijna 75 procent van de verpleegkundigen.

De onderzoeksgroep zal de resultaten verder grondig analyseren en eveneens komt er een studie naar hoe vaak dergelijke beslissingen in de praktijk voorkomen, en zullen er ook gesprekken gevoerd worden met medisch personeel en ouders.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren