Tagtik

Mahdi: "Duidelijk dat je nu niemand kan en mag terugsturen naar Afghanistan"

Afghanistan is opnieuw helemaal in handen van de taliban. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft daarom besloten om uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers in België op dit moment niet gedwongen terug te sturen naar hun land.

In België geldt geen algemene terugkeerstop, dat is ook niet nodig zegt Mahdi bij VRT NWS. “Bij de individuele beoordeling bij ieder dossier blijkt vandaag de dag wel dat de situatie in Afghanistan verschrikkelijk is en dat je niemand op een degelijke manier kunt terugsturen.”

“We moeten ervoor zorgen dat iedereen die vlucht voor oorlog en vervolging opgevangen wordt en bescherming kan vinden, daar waar hij of zij terechtkomt”, stelt Mahdi maandagochtend in een reactie bij VRT. Mahdi wil het echter geen terugkeerstop noemen. “Het is gewoon een beslissing om niemand terug te sturen naar een regio waar het onveilig is. Dat is niet enkel een beslissing van vandaag, dat is een beslissing die België al decennia neemt.” Staatssecretaris Mahdi benadrukt dat niet hij, maar het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen beslist of iemand veilig teruggestuurd kan worden, op basis van de situatie in het land van oorsprong.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren