Tagtik

Moderna levert opvallend meer antistoffen dan Pfizer

Wie gevaccineerd werd met het coronavaccin van Moderna, heeft wellicht méér antistoffen in het bloed dan wie twee dosissen van het Pfizer-vaccin toegediend kreeg. Dat blijkt uit een Belgisch onderzoek bij 2.500 zorgmedewerkers in Limburg.

Twee maanden na hun tweede prik blijkt dat de personen die gevaccineerd werden met Moderna significant meer antistoffen hebben dan de personen die het Pfizer-vaccin toegediend kregen.

“Het verschil viel meteen op bij het medisch valideren van de resultaten”, zegt hoofdonderzoeker Steensels, klinisch bioloog in ZOL, in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA. “Doorgedreven data-analyse bracht de bevestiging: de antistoffen van personen die gevaccineerd werden met Moderna liggen significant hoger dan die van personen die het Pfizer-vaccin kregen.” De verklaring daarvoor is wellicht te vinden bij de hoeveelheid mRNA in de vaccins. Bij Moderna is die immers dosis drie keer hoger dan bij Pfizer. “Mogelijk speelt ook het verschil in termijn tussen de twee prikken een rol”, zegt Steensels in JAMA. De twee Pfizer-prikken werden toen met drie weken wachttijd toegediend, tussen twee Moderna-prikken lag vier weken. “Een langere wachttijd tussen de eerste en de tweede dosis kan een positief effect hebben op de hoeveelheid antistoffen.”

(Skwadra by Tagtik/Source: JAMA/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren