Tagtik

Molenbeek heeft laagste vaccinatiegraad van België

In Vlaanderen licht de vaccinatiegraad zeer hoog. In Brussel en Wallonië ligt die echter een stuk lager. Zo heeft het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek de trieste eer om de laagste vaccinatiegraad van België te hebben. Amper 35 procent van de bevolking kreeg er al minstens één dosis toegediend. In Brussel ligt de vaccinatiegraad ook niet bijzonder hoog met 46 procent. In Vlaanderen kreeg al 72 procent een eerste prik.

De burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux (PS) is er "een tweede publieke opinie die vijandig staat tegenover het vaccin, gevoed door tegenstanders op sociale media".

"Ik wist dat het erg moeilijk ging worden.", zei Moureaux over de coronapandemie tijdens een bezoek van Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides en ministers Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Alain Maron (Ecolo). Moureaux maakt gewag van factoren die de toestand in Molenbeek zouden bemoeilijken, zoals de armoedegraad, de bevolkingsdichtheid, de werkloosheidsgraad en de kleine oppervlakte van veel woningen die de toestand.

In de gemeente worden initiatieven opgezet om mensen dichter bij huis te vaccineren, maar dat heeft alsnog weinig invloed. "Er is een alternatieve publieke opinie gecreëerd met fake news, die haar informatie alleen nog haalt van sociale netwerken.", klinkt het.

Moureaux wil voorlopig nog niet weten van een verplichte vaccinatie. Ze krijgt bijval van Maron. "Verplichting is momenteel niet aan de orde. Je moet er ook voor opletten dat je mensen niet verder vervreemdt met dat soort maatregelen.", zegt hij. (Skwadra by Tagtik/Source: PAL NWS)

Ook dit kan u interesseren