Tagtik

Mpox-vaccins komen eraan dankzij EU

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft midden augustus de internationale medische noodtoestand uitgeroepen vanwege een verontrustende uitbraak van een nieuwe, meer dodelijke variant van mpox, ook wel apenpokken genoemd, in Afrika.

De besmettingshaard bevindt zich in Congo. Er zijn nu al 22.863 vermoedelijke gevallen van mpox en 622 sterfgevallen. En het virus verspreidde zich de afgelopen weken over de hele wereld. De nieuwe variant van mpox zou een sterftepercentage van wel 10 procent hebben.

De experts van de WHO hebben midden augustus op een noodcommissie in Zwitserland beslist om de internationale medische noodtoestand van het hoogste niveau uit te roepen. Op die manieren wil het autoriteiten over de hele wereld waarschuwen om zich voor te bereiden op mogelijke uitbraken.

Intussen wordt de eerste levering van het mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo. “We zijn erg blij met de komst van de eerste lading vaccins. Het gaat om 99.100 doses die op donderdag 5 september om 12.10 uur (lokale rijd, red.) op de luchthaven van Kinshasa arriveren”, aldus Jean Kaseya. Het hoofd van Africa CDC bedankte de Europese Unie nogmaals voor “het onmiddellijke antwoord op onze oproep tot solidariteit”.

(SR for Tagtik/Source: AP - Reuters - Belga/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren