Tagtik

Mykonos telt af richting coronavrije vakantie

Droomt u stilaan van een zorgeloze vakantie onder de zon, ver van alle verstikkende coronamaatregelen? Dan is het Griekse eiland Mykonos misschien wel uw volgende bestemming.

Het toerisme is de belangrijkste industrie van Griekenland en toeristen keren inmiddels stilaan terug naar Mykonos, een van de beroemdste en populairste eilanden van het land.

Het leven herneemt stilaan zijn normale en aangenaam zuiderse ritme op Mykonos. Bars en restaurants mogen er vooralsnog tot 00:15 uur open blijven, omdat er nog steeds een avondklok van kracht is op het eiland. Nikos Loizos, eigenaar van een van restaurants op het eiland, benadrukt dat alle voorzorgsmaatregelen tegen de pandemie gerespecteerd worden en dat hij tegen eind mei over al zijn cateringpersoneel zal beschikken. Heel wat horeca-uitbaters zitten in hetzelfde schuitje en draaien weldra opnieuw op volle kracht.

Terwijl de lokale bevolking en horeca-uitbaters zich voorbereiden om opnieuw toeristen van over de hele wereld te ontvangen, blijft het medisch centrum van het eiland de inwoners massaal vaccineren. Artsen hebben er de nodige ervaring om covid-19-gevallen te behandelen en om het vaccinatieplan te versnellen. Griekenland beschikt over het vaccin van Johnson & Johnson, waarvan maar één dosis nodig is. "Het medisch centrum kan dagelijks tussen de 240 en 250 mensen vaccineren, en 6.500 mensen in een maand", zegt Dina Sampsouni, directeur van het Mykonos Medical Center.

Toeristen moeten zich houden aan de geldende Griekse coronamaatregelen, waaronder het dragen van een mondmaskers, afstand houden en een avondklok. Konstantinos Koukas, burgemeester van Mykonos, zegt dat de maatregelen "een totaal ontspannen verblijf niet toelaten" omdat er maskers zijn, afstanden tussen tafels moet bewaard worden en ligbedden en muziek voorlopig nog niet toegelaten zijn. "Maar er zit een logica achter deze maatregelen en ik ben er zeker van dat ze geleidelijk zullen worden afgebouwd en de muziek zal terugkeren naar de bars", verdedigt de burgemeester.

Belgen die naar Griekenland willen reizen moeten een covidtest vóór vertrek ondergaan of over een vaccinatiecertificaat beschikken. Reizigers die het Griekse grondgebied binnenkomen moeten eveneens een PLF-formulier hebben ingevuld, zoniet krijgen ze een administratieve boete van 500 euro. Er is geen quarantaine meer verplicht voor inwoners van België die naar Griekenland reizen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Euronews/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren