Tagtik

"N-VA-minister Liesbeth Homans heeft gefaald"

In Vlaanderen staan op dit moment maar liefst 11.440 sociale woningen leeg. Dat zijn er bijna 2.000 meer dan bij het begin van deze legislatuur, zegt Vlaams parlementslid voor Groen An Moerenhout. Dat is opvallend aangezien er zo'n 135.000 Vlamingen op een wachtlijst staan en staan te trappelen om in een sociale woning te gaan wonen.

De oorzaak van de stijging in het aantal leegstaande sociale woningen blijkt bij een trage renovatie te liggen. "Bijna 7.000 van die woningen staat al langer dan een halfjaar leeg, terwijl dat er in 2014 nog maar 5.320 waren", legt Moerenhout uit in Het Nieuwsblad. "Dat komt vooral door renovatie. Er wordt immers niet per woning, maar per blok gerenoveerd. En het is geen sinecure om alle huurders van zo’n blok te herhuisvesten. De sociale huisvestingsmaatschappijen doen wat ze kunnen, maar ze roeien met de riemen die ze hebben."

Groen wijst met de vinger richting minister Homans. "Minister Liesbeth Homans (N-VA) heeft gefaald als minister van Wonen en als minister van Armoedebestrijding", zegt Moerenhout. "Het aantal wachtenden op een sociale woning nam deze legislatuur toe van 120.000 tot 135.500 Vlamingen. Huren is nog nooit zo duur geweest als vandaag en het aantal mensen in armoede nog nooit zo hoog. Een betaalbare woning is nochtans de beste dam tegen armoede", klinkt het.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren