Tagtik

'Neen, moslim stak brand niet aan'

Meteen nadat de brand in de Parijse Notre-Dame uitbrak, werden de eerste beelden op social media gedeeld door verontruste buurtbewoners en toeristen. Dat zorgde er op haar beurt voor dat heel wat vals nieuws, al dan niet bewust, over de brand verspreid werd. De Parijse procureur Rémy Heitz was dinsdag nochtans heel duidelijk in zijn communicatie: 'niets wijst op brandstichting'.

Toch probeerden enkele gebruikers van social media met een rechts gedachtengoed de indruk te wekken dat moslims de brand in de basiliek in Parijs zouden hebben aangestoken. Zo werden de gekste complottheorieën online verspreid over het feit dat mensen in moslimkledij net voor het uitbreken van de brand in de Notre-Dame zouden gezien zijn op een plek waar ze niet hoorden te zijn. Ook over een vage foto waarop een brandweerman in de basiliek te zien is, werd geschreven dat het om een moslimterrorist gaat. Heel wat Europese politici met sympathieën voor extreemrechts legden dan ook lustig een link met de vele branden in Franse kerken van de afgelopen maanden die wél aangestoken werden.

Ook heel wat extreemrechtse politici van bij ons sprongen op deze kar en probeerden, de ene al wat subtieler dan de andere, de brand toe te schrijven aan de moslimgemeenschap. Zo was er de tweet van Theo Francken, die de verwarring nog groter maakte voor heel wat mensen. Francken (N-VA) tweette: "Na de vernieling van de oudste kloosters en heiligdommen van het christendom door IS in Syrië, verliezen we misschien wel hét mooiste en indrukwekkendste christelijke monument in Europa, Wat een pikzwarte dag."

Francken kreeg in ons land meteen bakken kritiek voor zijn tweet, maar reageerde scherp op Twitter. "Wie hier een of andere beschuldiging in wil zien, die doet maar lekker hysterisch, wat er in Notre­Dame gebeurt, is verschrikkelijk en verdrietig. Een soortgelijk verdriet overviel me toen IS o.a. Palmyra deed ontploffen."

Dries Van Langenhove, federaal lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant, tweette dan weer het volgende: "Symbolisch voor het Europa van de 21ste eeuw. Tijd om de brand te blussen, voor het te laat is. PS: Als de brand aangestoken is, zoals vele kerken laatste tijd al werden gevandaliseerd en aangestoken, denk dan maar niet dat onze overheden en media ons de waarheid zullen vertellen."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren