Tagtik

'Nieuw element kan doorbraak betekenen'

Een achtdelige documentaire over de verdwijning van de Britse peuter Maddie McCann staat al even op Netflix. Aandachtige kijkers én oud-inspecteur Colin Sutton hebben echter plots een wel heel opvallend detail ontdekt in de reeks, die de verdwijningszaak wel eens in een stroomversnelling zou kunnen brengen.

In de documentaire, die de naam "The disappearance of Madeleine McCann" kreeg, komen mensen aan het woord die betrokken waren of zijn bij het onderzoek naar de verdwijning van Maddie McCann, intussen al bijna twaalf jaar geleden.

In de docu komt het feit aan bod dat politiehonden destijds een lijkgeur hebben gevonden in de slaapkamer van de ouders en in de woonkamer. Eveneens heeft een getrainde hond op dezelfde plek in de woonkamer vastgesteld dat daar bloedsporen waren. Diezelfde honden hebben ook gespeurd naar de lijk- en bloedgeur op de kleding en spullen van de familie McCann. Er zijn toen zelfs sporen geconstateerd op de kleding van Kate McCann en op de lievelingsknuffel van Madeleine, die in haar bed lag. Ook zijn in de huurauto die de familie 25 dagen ná de verdwijning van Madeleine huurde, nog DNA-sporen gevonden. Al blijft daar onduidelijkheid over bestaan.

Het rapport over deze DNA-vondst werd destijds in het Engels opgesteld en slechts gedeeltelijk vertaald naar het Portugees, waardoor de speurders slechts een onvolledige samenvatting te zien kregen. Het hoofd van de Portugese juridische politie verklaarde later dat de sporen die in huurauto van de McCanns gevonden werden, niet met zekerheid toegeschreven konden worden aan het verdwenen meisje Maddie, waardoor de ouders van de verdwenen peuter dan ook niet beschuldigd of gearresteerd werden.

De Britse detective Colin Sutton, een ex-speurder van Scotland Yard, bekeek The disappearance of Madeleine McCann meermaals heel aandachtig en denkt dat het onderzoek naar de verdwijning verkeerd is gelopen op deze DNA-sporen. Ook heel wat kijkers stellen zich hier op social media vragen over en vragen uitvoerig om deze piste opnieuw te onderzoeken.

Sutton loste tijdens zijn carrière maar liefst dertig verdwijningszaken op en is dan ook niet de eerste de beste. "Moesten er vandaag nieuwe testen worden uitgevoerd op het gevonden DNA-materiaal, dan kan dat voor een doorbraak zorgen", zegt detective Colin Sutton in een podcast van Nine News, waar elke week een aflevering van de Netflix-reeks besproken wordt. "Die auto werd weken na haar verdwijning gehuurd. Maar volgens alle informatie die tot nu voorhanden is, is het onmogelijk dat zij nog in die wagen kon gezeten hebben. Als het nu tóch haar DNA zou zijn, hoe kwam ze dan in die wagen terecht, terwijl ze al drie weken vermist was?", vraagt de ex-speurder van Scotland Yard zich af, samen met heel wat kijkers.

(Skwadra by Tagtik/Source: The disappearance of Madeleine McCann - Nine News/Illustration picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren