Tagtik

Nieuw onderzoek: 'Omikron spaart de longen'

De omikronvariant van het coronavirus zou minder diep doordringen in de longen waardoor we er meestal minder ziek van worden. Dat is de conclusie van nieuw onderzoek waarover de Amerikaanse krant The New York Times bericht.

Het wetenschappelijk onderzoek vond plaats bij menselijk weefsel en proefdieren. Omikron leidde bij muizen en hamsters vooral tot infecties in de neus, keel en luchtpijp. De schade aan longen viel mee, terwijl eerdere varianten daar nog veel schade konden aanrichten. Dat leidde onder meer tot ademhalingsproblemen. Proefdieren met omikron hadden minder longschade, minder gewichtsverlies en betere overlevingskansen.

Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) deed zelf tests op hamsters en merkte ook op dat het ziekteverloop van omikron milder is. “Bij hamsters die alfa, bèta, gamma, delta of de oorspronkelijke Chinese variant in de neus krijgen gedruppeld, is er tot duizend tot tienduizend keer meer virus. Bij de omikron-hamsters zien de longen er perfect gezond uit, terwijl we bij de andere varianten onder de microscoop duidelijke longschade zien”, vertelt hij zaterdag bij HLN.

(Skwadra by Tagtik/Source: The New York Times - HLN/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren