Tagtik

"Nog te vroeg om mondmaskers te laten varen"

Op dit moment is het nog niet verstandig om de mondmaskerplicht op te heffen. Dat zei viroloog Steven Van Gucht in aanloop naar het Overlegcomité.

"We zijn er nog niet helemaal vanaf", zegt Van Gucht in De Ochtend op Radio 1. "Vanuit wetenschappelijk debat vinden we het dan ook iets te vroeg om de mondmaskers af te schaffen. De vraag is natuurlijk wat is de juiste timing." De viroloog verwijst naar Denemarken. "Daar zijn mondmaskers niet meer verplicht, maar de gevolgen daarvan zijn nog niet duidelijk. Het is afwachten."

Het virus gaat sowieso blijven circuleren, zegt Van Gucht nog. "Op een bepaald moment gaan de mensen ofwel gevaccineerd, ofwel besmet, ofwel beiden zijn. De modellen tonen echter dat er nog steeds potentieel is voor een vierde golf, en dat zou opnieuw veel druk leggen op de gezondheidszorg in de ziekenhuizen."

Vandaag komt het Overlegcomité met alle regeringen van ons land opnieuw samen om de coronamaatregelen te bespreken. Er zalalvast stevig gediscussieerd worden over de mondmaskers. Heel wat politici willen deze immers achterwege laten, maar verschillende experts, waaronder viroloog Van Gucht, zien de Belgen graag nog wat langer met een mondkapje rondlopen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren