Tagtik

"Omicronvariant zal waarschijnlijk de plaats van deltavariant innemen"

De omikronvariant van het coronavirus wordt weldra alomtegenwoordig op deze planeet, stellen experts.

De omicronvariant van het coronavirus lijkt zich sneller te verspreiden dan de deltavariant, lijkt minders ernstige symptomen te veroorzaken, en lijkt ook iets meer bestend te zijn tegen vaccins. Dat is het voorlopige oordeel van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), op basis van de eerste, zeer beperkte en voorlopige data die tot nu toe beschikbaar zijn.

De omicronvariant lijkt zich sneller te verspreiden in landen waar een grote circulatie van de deltavariant is. De mechanismen die daarvan aan de basis liggen, zijn nog niet duidelijk. Volgens de WHO zal omicron waarschijnlijk de plaats van delta innemen.

Door het gebrek aan data is het nog niet mogelijk om echt sluitende uitspraken te doen over de ernst van de symptomen en of je zieker wordt van de omikronvariant. De eerste data lijken aan te geven dat de symptomen en de gevolgen mild blijven, maar het is nog niet duidelijk in welke mate de omicronvariant minder ernstig is. Daarvoor zijn dus meer gegevens nodig. Daarnaast is er nog geen peer-reviewed onderzoek over de effciëntie en effectiviteit van de vaccins tegen de omicronvariant.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren