Tagtik

'Ook in België bedreigingen tegen journalisten'

De georganiseerde criminaliteit gaat ook in België alsmaar driester te werk en er worden ook journalisten bedreigd bij ons. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) naar aanleiding van de moordaanslag op de Nederlandse journalist Peter R. de Vries in Amsterdam.

"De situatie in Nederland is niet vergelijkbaar met ons land, maar we moeten niet naïef zijn", zegt Van Quickenborne in het Journaal op VRT. "Ook bij ons is de georganiseerde criminaliteit steeds sterker en brutaler aanwezig." Hoe uit zich dat concreet? "We hebben de geweldplegingen in Antwerpen gezien, maar we hebben ook gezien dat er meer corruptie is en dat de georganiseerde criminaliteit zich verspreidt in de gewone geledingen van de maatschappij."

Journalisten worden ook bij ons geregeld het doelwit van bedreigingen. "We zien dat er ook bij ons bedreigingen zijn door mensen van de georganiseerde criminaliteit tegen mensen, maar in het bijzonder tegen journalisten", aldus Van Quickenborne bij VRT. Volgens de minister treden politie en justitie daartegen wel degelijk op en worden geviseerde mensen beschermd. "Het is absoluut geen evidente strijd - dat weten we - maar ik denk dat we met het dossier Sky ECC (waarbij versleutelde telefoons van criminelen zijn gekraakt, red) een gamechanger hebben getoond", maakt de minister van Justitie zich sterk. "Dat betekent dat we daar wel degelijk een absolute prioriteit van maken. We hebben daar veel mensen en middelen op ingezet."

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Journaal/Illustration picture: Facebook Vincent Van Quickenborne)

Ook dit kan u interesseren