Tagtik

'Pil tegen covid-19 hopelijk tegen 2022 in België beschikbaar'

Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn goedkeuring gegeven voor molnupiravir, een virusremmer en de eerste coronapil die ontwikkeld is door de farmabedrijven Ridgeback Biotherapeutics en MSD.

De pil is bedoeld om ernstige klachten na een besmetting met corona en de symptomen ervan onder controle te houden. Vanaf het verschijnen van de eerste symptomen moet de pil worden genomen. Bij een uitbraak in een woonzorgcentrum bijvoorbeeld kan het middel ook preventief worden ingenomen.

KU-Leuven-viroloog Johan Neyts verwacht dat molnupiravir begin volgend jaar Europees erkend zal worden. De Belgische viroloog hoopt dat het begin 2022 in België beschikbaar zal zijn. De Britse erkenning is alvast een stap in de goede richting: "Het is de eerste, maar niet de laatste virusremmer die we kunnen inzetten in deze pandemie." Verzwakte mensen in woonzorgcentra, die ondanks vaccinatie toch besmet raken, kunnen er snel mee worden geholpen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA is op dit moment acht anti-COVID19-geneesmiddelen aan het onderzoeken.

(Skwadra & Fausto by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren