Tagtik

Scholen starten met paars licht in de leraarskamer

Hebt u al gehoord van de operatie ‘propere lerarenkamer’? Dat is een project van onderwijsvakbond COC om van de lerarenkamer opnieuw de veilige habitat te maken die ze was voor de pandemie.

“De vakbond wil ervoor zorgen dat het personeel met een gerust gemoed kan terugkeren naar het kloppende hart van de school”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van COC, daags voor 1 september in Het Nieuwsblad.

In elke provincie wordt een school voorzien van twee complementaire systemen, een om de lucht te zuiveren, een om lucht te desinfecteren. Voor dat laatste worden toestellen ingezet die gebruik maken van uv C-straling, of paars licht. “Die technologie is al langer bekend, denk maar aan tandartspraktijken”, zegt Van Kerkhoven in Het Nieuwsblad. “Sinds kort wordt de techniek ook ingezet in de Londense metro, maar kende tot nog toe niet de omslag naar dagelijkse ruimten, waaronder de scholen.” De uv C-straling vernietigt de aanwezige bacteriën en virussen. De toestellen zuigen lucht die het personeel uitademt aan, desinfecteren die lucht door haar aan gecontroleerde snelheid langs de uv C-lampen te laten passeren, en stoten vervolgens propere en veilige lucht uit. De toestellen voldoen aan strenge veiligheidsvoorwaarden, want rechtstreekse blootstelling aan uv C-straling is schadelijk. Alle metingen worden in realtime via een netwerk gecentraliseerd, waardoor het mogelijk wordt om op afstand permanent te monitoren.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren