Tagtik

Sciensano gaat corona opsporen via afvalwater

De coronaverspreiding zal in ons land binnenkort ook via het afvalwater opgespoord worden. Dat meldt het medische huisartsenblad Medi-sfeer. Sciensano wil op deze manier regionale uitbraken snel kunnen opsporen.

In andere landen wordt al langer het virus opgespoord via afvalwater. Dat is onder andere al het geval in Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Italië, de Verenigde Staten en Australië. In ons land waren er reeds enkele lokale projecten, maar een plan op nationaal niveau is nieuw. "De aanwezigheid van SARS-CoV-2 in het afvalwater is bewezen.", zegt Sciensano-woordvoerder Lydie Denis. "Geïnfecteerde mensen scheiden het virus uit in hun uitwerpselen en die belanden dan in de riolering. Wel met de opmerking dat het coronavirus niet stabiel is en relatief snel wordt afgebroken in vergelijking met andere virussen, waardoor het zijn besmettelijkheid verliest.", klinkt het. 

Momenteel is nog niet geweten of de virussporen in het afvalwater besmettelijk zijn. Er loopt een onderzoek met 25 monsters van afvalwater in Wallonië. Aquafin berichtte eerder wel al dat erfelijke RNA-cellen van SARS-CoV-2 teruggevonden werden in het water. (Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard)

Ook dit kan u interesseren