Tagtik

Van Gucht: Gecoördineerde actie van Europa nodig om grenzen te openen

Op dit moment hebben veel Europese landen hun grenzen gesloten. De komende weken zullen enkele grenzen terug open gaan, maar volgens Van Gucht moet dat best met een gecoördineerd plan gebeuren. Dat zei hij in VTM Nieuws. Hij pleit ook voor een Europees systeem van contacttracing, zodat een landgenoot die in het buitenland met een besmet persoon in contact zou komen, na zijn terugkeer naar België hiervan verwittigd kan worden.

Er moeten volgens Van Gucht aan een aantal voorwaarden voldaan worden vooraleer er sprake kan zijn van het openen van de grenzen. De situatie in bijvoorbeeld Frankrijk mag niet slechter zijn dan in België. "De cijfers moeten minstens even goed zijn, de maatregelen moeten gelijkaardig zijn en er zou idealiter een systeem van Europese contacttracing moeten zijn. Allemaal zaken die op dit moment nog niet in voege zijn.", klinkt het bij Van Gucht.

Landen zouden hun grenzen kunnen openen als een opbod ten opzichte van andere landen. "Dit zou daarom beter Europees gecoördineerd worden.", zegt Van Gucht. Volgens de bekende viroloog zou het wel niet fair zijn naar de Belgische horeca toe om op café te gaan over de grens.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws- Picture Unsplash)

Ook dit kan u interesseren