Tagtik

Vanaf morgen krijgen we weer wat meer vrijheid

Vanaf morgen krijgen de Belgen weer een stukje extra vrijheid terug. De belangrijkste wijzigingen zijn de opening van de horeca en het uitbreiden van onze bubbels. Maar wat verandert er nog meer? 

De afgelopen weken werd al duidelijk dat 8 juni een belangrijke datum ging zijn in de versoepeling van de maatregelen. Na afloop van de Nationale Veiligheidsraad afgelopen woensdag zei premier Sophie Wilmès (MR) dat de coronacijfers zelfs beter zijn dan verwacht.  "De aanpak wordt nu anders. Het is niet meer zo dat alles verboden is, met enkele uitzonderingen. Het uitgangspunt wordt nu onze vrijheid. Alles is toegestaan, op enkele uitzonderingen na.", zegt ze.

Een van de grote verschillen met voorheen is dat de persoonlijke bubbel flink wordt uigebreid.  Je mag nu contact hebben met 10 verschillende personen per week. Dat wordt per individu bekeken en kan dus elke week veranderen. "Doe activiteiten liefst buiten en anders in een voldoende geventileerde ruimte.", aldus Wilmès. "Neem extra voorzorgen bij mensen die in een risicogroep zitten en houd hygiëneregels zoals handen wassen in ere.", klink het. Volgens Wilmès bljft social distancing wel aangeraden, maar niet meer voor gezinsleden, kinderen onder de 12 jaar en mensen uit de uitgebreide bubbel. Indien dit niet mogelijk is, moet je een mondmasker dragen. 

Met die uitgebreide bubbel kan je vanaf morgen weer terug op café gaan, want de horeca mag deels weer open. Speelhallen en casino's blijven echter nog gesloten.  Die laatsten moeten nog geduld hebben tot 1 juli. Dat geldt ook voor receptiezalen. Daar zullen maximaal 50 gasten aanwezig mogen zijn. Nachtclubs, discotheken en fuiven mogen niet open of zijn niet toegelaten vóór eind augustus.

Cafés en restaurants moeten wel al sluiten om 1 uur 's nachts en moeten nauwkeurige richtlijnen volgen. Zo moet er 1,5 meter tussen de tafels zijn, mogen er maximaal 10 gasten aan een tafel plaatsnemen, moet iedereen aan tafel bediend worden en moeten obers mondmasker dragen. Alle zaken mogen openblijven tot 1 uur, iets wat voortaan ook geldt voor de nachtwinkels.

In de cultuursector mogen activiteiten zonder publiek hervat worden. Voor opvoeringen met publiek moet er gewacht worden tot 1 juli. Er zullen nog specifieke regels volgen voor het publiek, onder meer rond het bewaren van de sociale afstand. Het publiek zal uit maximaal 200 mensen mogen bestaan.

Bioscopen moeten ook nog wachten tot 1 juli. Ook hier wordt het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen. 

Trainingen, wedstrijden, indoor en outdoor mogen in de sportsector weer plaatsvinden. Fitnesszalen kunnen hun deuren weer openen als ze de nodige veiligheidsmaatregelen volgen. Contactsporten zoals judo, basket en voetbal moeten zich beperken tot contactloos trainen. Kleedkamers en douches blijven niet toegankelijk. Bij het sporten mag er publiek aanwezig zijn, maar deze moeten wel blijven zitten. Openbare zwembaden, sauna's en welnesscentra zullen pas open gaan op 1 juli. 

Religieuze instellingen mogen hun diensten ook terug hervatten. Er mogen in een gebedszaal wel maximaal 100 aanwezigen zijn, ongeacht de oppervlakte. Vanaf 1 juli mogen dit er 200 zijn. 

Vanaf 8 juni mag de Belg voor één of meerdere dagen ook weer op reis. Vanaf 15 juni zullen de grenzen open gaan in de EU, maar elk land beslist apart of het de grenzen opent en welke voorwaarden daaraan zijn verboden. (Skwadra by Tagtik/Source: De Redactie)

Ook dit kan u interesseren